top of page
Göz tembelliÄŸinin her yaÅŸta tedavi edilebilmesi mucizesi

 

Ambliopi (Göz TembelliÄŸi) tedavisi hakkında yeni geliÅŸtirildiÄŸi iddia edilen bir yöntem hakkında zaman zaman medyada yer alan haber görünümlü reklamlarla tanıtım yapılmaktadır. Bu reklam-haber'lere göre sözkonusu yöntem ile göz tembelliÄŸi tedavisinde 9-55 yaÅŸ arasındaki her olguda baÅŸarılı sonuç alınmaktadır.

​

Bu reklam-haber'lerde sözü edilen ürün, ilk olarak Ä°srail'de geliÅŸtirilmiÅŸ olan ve çok da yeni sayılamayacak bir yönteme dayalı olup, Singapur'da kurulmuÅŸ ve ABD'de tescil edilmiÅŸ NeuroVision adlı bir ÅŸirket vasıtası ile pazarlanan bir üründür. Yöntem'in esası, bilgisayar ekranında oluÅŸturulan görsel uyaranların izlenmesine dayanır. Ä°zletilen uyaranlar uzun yıllardır göz tembelliÄŸi tedavisinde kullandığımız CAM stimulator cihazının stimuluslarına benzemekte ve kontrast duyarlılık algısını arttırmayı amaçlamaktadır. CAM stimulator tedavisi 80'li yıllarda çok popüler olan, ancak kapama tedavisine herhangi bir üstünlüÄŸü olmadığı için sonradan sadece kapama'ya dirençli olgularda kullanılmaya devam edilen bir yöntemdir. Reklamı yapılan bu yöntem ise, uygulama olarak bilgisayar ekranındaki uyaranları kullanması açısından göz tembelliÄŸi tedavisinde yıllardır kullandığımız makuler stimulasyon yöntemine benzemektedir. Bu yöntem, ülkemizde 1989 yılında hocam merhum Prof Dr Fazıl Sezen'in öncülüÄŸünde tarafımdan geliÅŸtirilen bir sistemle kullanılmaya baÅŸlanmış ve o yıldan bu yana Ä°.Ü. Ä°stanbul Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Åžaşılık Biriminde ve yurtdışında bazı kliniklerde zaten kullanılmaktadır. Yirmi yılı bulan bu deneyimimizin bilimsel analizleri göstermiÅŸtir ki bilgisayar destekli makuler stimulasyon yöntemi klasik kapama tedavisini uygulamakta zorluk çeken ve bu nedenle istenen geliÅŸmeyi saÄŸlayamayan olgularda gerçekten etkili olmaktadır. Ancak bu etkinlik ambliopi fizyopatolojisinin özelliÄŸi nedeniyle en fazla 10-12 yaÅŸlara kadar geçen süreçte görülmekte, bu yaÅŸ döneminden sonra etkinlik hızla azalmaktadır. Ä°leri yaÅŸlardaki göz tembelliÄŸi olgularında elde edilecek iyileÅŸme ise ancak çok kısıtlı ölçülerde ve geçici olmaktadır.

​

Buna karşın, reklam-haberlerde tanıtımı yapılan NeuroVision yönteminin 9-55 yaÅŸ arası her göz tembelliÄŸi olgusunda eÅŸit ölçüde iyi sonuç verdiÄŸi iddia edilmekte, iddialar bununla da sınırlı kalmayıp aynı yöntemin miyopi tedavisi, presbiopi tedavisi gibi fizyopatolojik açıdan göz tembelliÄŸi ile hiçbir ortak yönü olmayan baÅŸka göz kusurlarının da tedavisine "iyi geldiÄŸi", LASIK tedavisi sonrası geliÅŸen görme sorunlarını da giderdiÄŸi ÅŸeklinde tanıtılmaktadır. Böylesine "sihirli" bir yöntemin kerametleri ile ilgili iddialar öyle bir noktaya gelmiÅŸtirki internet üzerinde bu yöntemle sigarayı bıraktırma, zayıflama gibi tanıtımlara dahi rastlamak mümkündür. Bütün bu mucizevi kullanım alanları da göstermektedir ki, yöntemin asıl gücü göz veya beyin üzerindeki fizyolojik etkisinde deÄŸil, insan psikolojisi üzerindeki üstün ikna ve telkin gücünde yatmaktadır. Buna tıp dilinde "placebo etkisi" denmektedir.

​

Yapılan tanıtımlarda yönteme bilimsel itibar kazandırmak amacıyla yöntemin ABD'de FDA onayı aldığı özellikle vurgulanmaktadır. Bir tedavi yönteminin ABD'de ilaç ve besin denetimi yapan kuruluÅŸ olan FDA tarafından onaylanması, o yöntemin etkinliÄŸini deÄŸil, sadece o yöntemin insan saÄŸlığına zararı olmadığını belgeler. Bunun ötesinde herhangi bir tedavi yönteminin etkinliÄŸini gösterecek en önemli referans, o yöntemin uygulama sonuçlarının bilimsel ölçülere uygun biçimde deÄŸerlendirildiÄŸi bir araÅŸtırmanın uluslararası hakemli bilimsel dergilerde yayınlanmış ve tartışılmış olmasıdır.  Ancak ne yazıkki reklam-haberlerde bahsi geçen bu yöntemin 9 yaşından sonra da göz tembelliÄŸini tedavi edebildiÄŸine dair uluslararası tıp dergilerinde yayınlanmış hiçbir makaleye rastlanmamaktadır.

​

Sonuçta sözkonusu "ürün", bilimsel bir geliÅŸmeden ziyade "tamamen duygusal (!)" amaçlara hizmet ettiÄŸi aÅŸikar olan bir pazarlama stratejisinin ürünüdür. Yöntemi uygulamanın saÄŸlığa belirgin bir zararı olmayacağı, hatta eÄŸer kiÅŸi kendisini yöntemin yarar getireceÄŸine yeterince inandırırsa  psikolojik açıdan belki olumlu etkisi de olabileceÄŸi düÅŸünülerek raÄŸbet edip etmemeye karar verilmesinde yarar vardır.

bottom of page