top of page

 BÄ°LGÄ° 

Şaşılık cerrahisi, mikro-cerrahidir ve mikroskop altında yapılır.
Şematik olarak "geriletme" ve "kısaltma" ameliyatları
Rezeksiyon ameliyatı
Resesyon ameliyatı
ÅžAÅžILIK AMELÄ°YATLARI

Åžaşılık ameliyatları göz küresinin dışında yer alan kaslar üzerinde gerçekleÅŸir. Åžaşılığın düzeltilmesi ve gözler arasındaki paralelliÄŸin saÄŸlanması için muhtelif teknikler kullanılarak bu kasların güçleri arttırılır, azaltılır veya kasların etki noktaları deÄŸiÅŸtirilir. Åžaşılık cerrahisinde laser teknolojisi kullanılmaz, ancak ÅŸaşılık ameliyatları mikro-cerrahi kategorisindedir ve bu nedenle mutlaka ameliyat mikroskopu altında yapılmalıdır. Mikroskopsuz yapılan ameliyatlarda baÅŸarı oranı belirgin biçimde daha düÅŸüktür.

​

Åžaşılık ameliyatları uzun süre hastanede kalmayı gerektirmez. Ancak her ne kadar lokal anestezi ile operasyon mümkün olsa da hastanın konforu, cerrahın rahat çalışabilmesi açısından ve kasların daha iyi manipule edilebilmesi gibi amaçlarla ÅŸaşılık cerrahisinde genel anestezi uygulaması tercih edilir. Bu nedenle, operasyondan sonra genel anestezi etkisinden dolayı birkaç saat hastanede gözetim gerekir. Daha sonra hasta verilen talimatlara uymak kaydıyla evine gidebilir.

 

Åžaşılık ameliyatları ile ilgili bilinmesi gereken bazı önemli hususlar ÅŸunlardır:

 

1. Åžaşılık ameliyatları mikroskop altında yapıldığında riski çok düÅŸükbaÅŸarı oranı yüksek ameliyatlardır. Ancak baÅŸarı beklentisinin gerçekçi olmasında yarar vardır. ÖrneÄŸin çocuklarda ÅŸaşılık ameliyatlarının sonucu kozmetik yararlarından ziyade fonksiyonel yararları ön plana alınarak deÄŸerlendirilmelidir. ÇocuÄŸun görme geliÅŸimini olumsuz biçimde etkileyen bir kaymanın düzelmesinde baÅŸlıca ölçüt kozmetik mükemmellik deÄŸil, görme geliÅŸiminin önündeki engeli kaldırmaktır. Özellikle doÄŸuÅŸtan gelen kayıplar ve hareket kısıtlılıklarında gözü tamamen normal bir hareketliliÄŸi kavuÅŸturmak yapısal olarak imkansızdır. Burada amaç, gözün tüm hareketliliÄŸini tamamen normal hale getirmek deÄŸil, gözlerin en çok kullanıldığı düz karşıya bakış pozisyonundaki paralelliÄŸi saÄŸlamak, böylece kısıtlılığın sebep olduÄŸu baÅŸ eÄŸriliÄŸi gibi sorunları gidermek ve görme geliÅŸimini mümkün olduÄŸunca iyileÅŸtirmektir.

​

2. Åžaşılık ameliyatları, tek baÅŸlarına deÄŸil özellikle çocuklarda uzun süreli bir tedavi sürecinin bir parçası olarak düÅŸünülmelidir. Bir ÅŸaşılık sorununun tamamen giderilmesinin birden fazla ameliyat gerektirmesi az rastlanan bir durum deÄŸildir. Dünya genelinde ÅŸaşılık tedavisinde iyileÅŸme için gereken ortalama ameliyat sayısının 1.5 civarında olduÄŸu düÅŸünülürse bu durum daha iyi anlaşılabilir. Hatta bir çok durumda mevcut kaymayı tek bir ameliyatla düzeltmek yerine aÅŸamalı bir yaklaşım daha iyi sonuç verebilmektedir. 

 

3. DeÄŸil ÅŸaşılık cerrahisinde, tıbbın hiçbir alanında, hiçbir tedavinin "garantisi" olmaz. Ä°nsan vücudunun arzettiÄŸi yapı ve burada doÄŸabilecek saÄŸlık sorunlarının giderilmesinde, mekanik bir eÅŸyanın üretim ve onarımında sunulana benzer bir garanti kavramı sözkonusu olamaz. En basit bir diÅŸ çekiminden, enjeksiyona kadar hiçbir tıbbi müdahalenin %100 garantisi yoktur, olamaz. Tıp biliminde baÅŸarı oranları istatistiksel olarak deÄŸerlendirilir ve olasılık oranları sözkonusudur. Åžaşılık cerrahisinin baÅŸarı ÅŸansı da, hastalığın durumuna, hastane ve/veya cerrah'a göre bazı farklılıklar göstermekle birlikte %70'in üzerindedir. Ancak burada "baÅŸarı" derken kastedileni 1. maddedeki ÅŸekilde anlamak ve bu amaca ulaşırken birden fazla cerrahi giriÅŸimin gerekebileceÄŸini de unutmamak gerekir.

 

4. Åžaşılıkların tedavisinde ameliyat edilecek gözün seçimi ÅŸaşılığın nedenine baÄŸlı olarak deÄŸiÅŸebilir. ÇoÄŸu zaman daha çok kayan ve/veya az gören gözün ameliyat edilmesi tercih edildiÄŸi gibi bazen sorun aslında kaymayan gözde de olabilir. Bazı ÅŸaşılık türleri ise her iki gözün birden ameliyatını gerekli kılabilir. Bu nedenlerle hastanın kendisinin "sorunlu" olarak algıladığı gözü ile, tedavi gerektiren gözler her zaman aynı olmayabilir. Bu konudaki karar tamamen hekime aittir.

 

5. Her cerrahi giriÅŸim gibi ÅŸaşılık cerrahisinin de belli potansiyel riskleri olmakla birlikte bunlar oransal olarak diÄŸer göz ameliyatlarına göre çok daha düÅŸüktür. Kontrolsuz kanama, yüzeyel enfeksiyon, kalıcı asimetri, kalıcı irritasyon, kalıcı çift görme, kaymanın düzelmemesi veya aksi yönde devam etmesi gibi haller ÅŸaşılık ameliyatlarının bilinen olaÄŸan komplikasyonları arasında sayılabilir. Görme kaybı ve göziçi enfeksiyonlar ise daha nadir görülebilir. Bunlara ek olarak uygulanan genel anestezinin bilinen yaÅŸamsal komplikasyonlarını da unutmamak gerekir. Ancak bütün bu risklerin deneyimli bir cerrah, ameliyathane ekibi ve uygun bir cerrahi sonrası bakım ile minimalize edilmesi mümkündür.

 

6. Ameliyat saatinden önce en az 6 saat boyunca midenin tamamen boÅŸalması için tam bir açlık periodu geçirilmesi ÅŸarttır ve yaÅŸamsal önem arz eder. Ä°laç kullanımını gerektiren ciddi bir sistemik rahatsızlığı olan hastaların ilaç kullanımı ile ilgili düzenlemeler ameliyat öncesi ilgili anestezioloji uzmanı tarafından deÄŸerlendirilerek düzenlenir. Bu düzenlemeye uyulması da çok önemlidir.

 

7. Ameliyattan sonra ilk gece opere edilen göz bir bandajla kapalı tutulur. Ertesi gün açılarak ilk pansumanı yapılan ameliyatlı gözün kapaklarının ÅŸiÅŸ ve hafifçe morarmış, gözün için kızarık ve kanlanmış olarak görünmesi olaÄŸandır.  Ä°kinci kez opere edilen gözlerde ve ameliyat öncesi çok aÄŸlamış olan çocuklarda bu belirtiler daha bariz olarak görülür. Genellikle ameliyat sonrası gözün normal görünümüne kavuÅŸması 6 hafta civarında sürer. Bu süreçte geliÅŸebilecek allerjik bazı reaksiyonlar veya enfeksiyonlar ise bu süreyi uzatabilir. Ameliyat sonrası genellikle biri antibiotik içeren, diÄŸeri ise anti-inflamatuar özellikli iki göz damlası, günde 4 kez, birer damla olarak 15 gün süreyle kullanılır. Bu sürede gözlerin kaşınması, sulanması gibi durumlar normaldir.

 

8. EÄŸer hasta hafif bir iÅŸte çalışıyorsa ameliyattan sonraki ilk günden itibaren  iÅŸine geri dönebilir. Çocuklar da 2-3 günden sonra okula devam edebilirler. Ancak ilk bir hafta toz, duman gibi irrite edici çevresel etkenlerden korunmaya azami dikkat sarfetmek gerekir. Ayrıca duÅŸ alırken ameliyatlı göze su ve sabun temas etmemesine, uyurken bu gözün üstüne yatmamaya veya elle kurcalamamaya dikkat edilmelidir. Bunlar henüz taze olan yaraya zarar vermese bile enfeksiyon açısından risk oluÅŸturdukları için önemlidir. Aynı nedenle bilhassa yaz aylarında ameliyattan sonraki ilk bir ay boyunca havuza veya denize girilmemesi tavsiye edilir.

 

9. Ameliyattan önce gözlük kullanan bir hasta, ameliyattan sonra da aynı gözlüÄŸüne mutlaka devam edecektir. Åžaşılık ameliyatlarının gözlük ihtiyacını ortadan kaldırmak gibi bir amacı ve yararı kesinlikle yoktur. Hastaların ameliyattan sonra gözlüklerini çıkartacakları yönünde bir beklentileri asla olmamalıdır. Gözlük ile kayması düzelen olguların ameliyat edilmeleri zaten gereksiz, hatta zararlı olabilir. Sadece gözlüÄŸü çıkartmak amaçlı ÅŸaşılık ameliyatı olmaz. Gözlük kullanan ve kayması olan bir kiÅŸi, ameliyatla kayması düzeltildikten sonra da gözlüÄŸe ihtiyaç duymaya devam edecektir. Sadece bazı durumlarda kullanılan gözlüÄŸün derecelerinde bazı deÄŸiÅŸiklikler yapılabilir. Gözlük, var olan bir kırılma kusurunu düzeltmek için kullanılan bir gereçtir ve eÄŸer amaç gözlükten kurtulmak ise seçenek ÅŸaşılık ameliyatı deÄŸil, ancak refraktif cerrahi olabilir. Bu seçenek ise hastanın tıbbi durumunun hekim tarafından deÄŸerlendirilmesi ve uygun görülmesi halinde geçerlidir.

 

10. Ameliyattan sonra 1-2 ay kadar süren geçici bir çift görme dönemi olabilir. Bu, artık paralel olan ve bir arada gören gözlerin bu duruma alışması için gerekli bir süreçtir. Bu durumun kalıcı olması hali çok nadirdir ve ek önlemler gerektirebilir.

 

11. Åžaşılıkta cerrahi düzeltmede aÅŸamalı ve temkinli bir yaklaşım, her zaman için aceleci ve tek ameliyatla sorunu çözmeyi hedefleyen yaklaşımdan daha baÅŸarılı sonuçlar verir. Bu nedenle ÅŸaşılık tedavisi süreci içinde aynı gözde veya diÄŸer gözde baÅŸka ameliyat(lar)ın gerekebileceÄŸi hiçbir zaman unutulmamalıdır.

​

SaÄŸlık mevzuatına göre ÅŸaşılık ameliyatı geçirecek her hastanın, aÅŸağıdaki "Aydınlatılmış Onam Belgesini" dikkatlice okuyarak anlayıp onaylaması ve imzalaması gerekmektedir. 

​

​

​

​

Aydınlatılmış Onam Belgesi

​

​

​

​

​

​

Ameliyat sonrası erken dönem görünüm
Ekzotropia - Dışa şaşılık (ameliyat öncesi)
Ekzotropia - Dışa şaşılık (ameliyat sonrası ilk gün)
Hipertropia - Yukarı şaşılık (ameliyat öncesi)
Hipertropia - Yukarı şaşılık (ameliyat sonrası ilk gün)

Şaşılık ameliyatı

öncesi ve sonrası

Esotropia - İçe şaşılık (ameliyat sonrası ilk gün)
Esotropia - İçe şaşılık (ameliyat öncesi)
bottom of page